Πόνος στα πέλματα: Αιτίες εμφάνισης & τρόποι αντιμετώπισης
Ο πόνος στα πέλματα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που προκύπτει από διάφορες αιτίες-παθήσεις και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή μας δραστηριότητα. Το ευχάριστο της υπόθεσης όμως, είναι ότι συνήθως, αποτελεί ένα εύκολα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τόσο τις πιθανές αιτίες που τον προκάλεσαν όσο και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Πόνος στα πέλματα: Οι κυριότεροι λόγοι που τον προκαλούν
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο βασικός λόγος που υποφέρετε από πόνο στα πέλματα, είναι ένα από τα ακόλουθα:
Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Ο λόγος για τη φλεγμονή ή εκφύλιση της πελματιαίας απονεύρωσης, του ιστού που συνδέει τη φτέρνα με τα δάχτυλα. Προκαλεί έντονο και επίμονο πόνο, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και μπορεί να συνυπάρχει και με άκανθα της πτέρνας.
Περίσφιγξη νεύρου (νευρίνωμα)
Συνήθως, η περίσφιγξη νεύρου στο πέλμα εμφανίζεται μεταξύ των τρίτου και τέταρτου δακτύλου και εκτείνεται προς το μετατάρσιο, προκαλώντας οξύ πόνο και παρατεταμένο μούδιασμα.
Τενοντίτιδα ή θυλακίτιδα
Η φλεγμονή στους τένοντες ή στους θύλακες (μικροί σάκοι με υγρό που προστατεύουν τους τένοντες) προκαλεί πόνο και κινητικές δυσκολίες.
Λοιπές παθολογικές καταστάσεις
Σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένες παθήσεις, όπως η πτώση μεταταρσίων, ο σακχαρώδης διαβήτης ,η αρθρίτιδα ή η περιφερική νευροπάθεια κάτω άκρων, επίσης προκαλούν πόνο στα πέλματα. Η εξήγηση σε αυτό έχει να κάνει με την καταστροφή των αρθρώσεων, με τη
μειωμένη αιμάτωση των άκρων και την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως κάψιμο/μούδιασμα/μυρμήγκιασμα ακόμα και στα πέλματα.
Κακή τεχνική σε αθλητικές δραστηριότητες
Είναι αρκετά σύνηθες, ορισμένοι αθλούμενοι (π.χ. ερασιτέχνες δρομείς) να μην έχουν σωστή τεχνική. Η διαρκής επανάληψη ενός λανθασμένου μοτίβου (π.χ. τρόπος επαφής πέλματος με το έδαφος) προκαλεί συχνά μικροτραυματισμούς και ανυποχώρητους πόνους.
Ακατάλληλα υποδήματα
Η συχνή χρήση άβολων ή ακατάλληλων παπουτσιών (π.χ. άρβυλα ή ψηλοτάκουνα), συχνά επιδεινώνει τον πόνο στα πέλματα. Επιπλέον, ο παθών μπορεί να πάσχει από βλαισότητα ή ραιβότητα και λόγω άγνοιας να μη χρησιμοποιεί τα κατάλληλα υποδήματα/ πάτους.
Πόνος στα πέλματα και τρόποι αντιμετώπισης
Μέθοδος RICE
Η πλέον σύγχρονη αντιμετώπιση κάθε μικροτραυματισμού άκρων, περιλαμβάνει τη μέθοδο R.I.C.E.. Πιο αναλυτικά περιλαμβάνει:
Rest – ανάπαυση
Ξεκουράστε τον τραυματισμένο μυ ή άρθρωση ώστε να μειώσετε την επιβάρυνση. Ανάλογα τον τραυματισμό, αποφύγετε την έντονη κινητικότητα, τις οικιακές εργασίες, τις σκάλες ή τα βάρη για τις πρώτες ημέρες. Παράλληλα, για να επιταχύνετε τη διαδικασία της αποκατάστασης θα πρέπει να κοιμάστε και να κάθεστε πλήρως αναπαυτικά.
Ice – Πάγος
Εφαρμόστε πάγο ή παγοκύστη στην τραυματισμένη περιοχή για 15-20 λεπτά για 5-6 φορές/ μέρα για το πρώτο 48ωρο. Η χρήση ηλεκτρικής θερμοφόρας ή συσκευών μασάζ τις επόμενες μέρες μπορεί να βοηθήσει την αποθεραπεία.
Compression – Συμπίεση και άσκηση
Χρησιμοποιήστε έναν ελαστικό επίδεσμο για να μειώσετε το πρήξιμο, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις του γιατρού/ φυσικοθεραπευτή σας.
Elevation – Ανύψωση
Έχετε για κάποιες ώρες το πάσχον πόδι ψηλά ώστε να μειώσετε το πρήξιμο και να απαλλαγείτε από τον πόνο.
Πελματογράφημα και αθλητικά/ ανατομικά πέλματα
Κάνοντας πρώτα ένα πελματογράφημα και αμέσως μετά χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ορθωτικά πέλματα, θα πετύχετε τη σωστή στήριξη του ποδιού σας κάνοντας τον πόνο να υποχωρήσει.
Φυσικοθεραπεία και ασκήσεις
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και οι διατάσεις ενδυναμώνουν τους μυς και βελτιώνουν την κινητικότητα του ποδιού. Αρκεί βέβαια να έχουν την έγκριση έμπειρων φυσικοθεραπευτών και να μην είναι από τυχαία βίντεο στο Διαδίκτυο. Οι κατάλληλες ασκήσεις, όντως επιταχύνουν την αποκατάσταση και παράλληλα προλαμβάνουν από μελλοντικούς τραυματισμούς.
Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη
Σε περιπτώσεις έντονου πόνου, ίσως πρέπει να λάβετε αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Καλό είναι να έχετε τη σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες ενός γιατρού για την κατάλληλη δόση και συχνότητα.
Στην εταιρεία ΚΥΡΙΤΣΗΣ Ορθοπαιδικά διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και γνώση γύρω από κάθε επίπονη μυοσκελετική πάθηση. Μην το καθυστερείτε άλλο! Μεταβείτε το ταχύτερο δυνατό στο πλησιέστερο σε εσάς υποκατάστημά μας και ζητήστε τη γνώμη του προσωπικού μας! Η επιστροφή στους ρυθμούς της πρότερης καθημερινότητάς σας, είναι μόλις μια απόφαση μακριά!