Ψύξη στον αυχένα & τρόποι αντιμετώπισης

Ψύξη στον αυχένα & τρόποι αντιμετώπισης

Ψύξη στον αυχένα: Σας έχει τύχει να ξυπνήσετε και να διαπιστώσετε ότι ο λαιμός σας έχει χάσει το εύρος κίνησής του; Μήπως νιώθατε πόνο όταν προσπαθούσατε να κουνήσετε το κεφάλι ή τον λαιμό σας; Τότε, πιθανότατα είχατε ψύξη στον αυχένα. Η πάθηση αυτή είναι μια από τις συχνότερες τους καλοκαιρινούς μήνες και την πυροδοτεί συνήθως η δική μας αμέλεια.

Τι είναι η ψύξη στον αυχένα;

Ο όρος «ψύξη» περιγράφει έναν παρατεταμένο μυϊκό σπασμό σε έναν από τους μύες του λαιμού. Ο μυς, ο οποίος έχει πάθει ψύξη, κάνει ακούσιες συσπάσεις, προκαλώντας πόνο. Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, ο οργανισμός πρέπει να εξοικονομήσει θερμοκρασία για να εξασφαλίσει τη λειτουργία των κύριων οργάνων. Γι’ αυτό, οι μύες σφίγγονται με αποτέλεσμα τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο πάνω μέρος του σώματος. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι μύες μείνουν σφιγμένοι για αρκετή ώρα, αρχίζουν να πονούν. Συνήθως, η ψύξη κάνει την εμφάνισή της αν καθίσετε για ώρες σε κάποιο κρύο ρεύμα, στο κλιματιστικό ή στον ανεμιστήρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψύξης στον αυχένα;

  • Δυσκαμψία λαιμού και κεφαλιού, ή ακόμα και πλήρης ακινησία
  • Έντονος πόνος
  • Αίσθηση πιασίματος ή καύσου

Πώς να αντιμετωπίσετε την ψύξη στον αυχένα;

Αν και η ψύξη στον αυχένα δεν είναι επικίνδυνη, τα συμπτώματά της απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο με τις παρακάτω μεθόδους:

#1: Επάλειψη µε θερµαντική αλοιφή

 Η θερμότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας στην αντιμετώπιση της ψύξης στον αυχένα. Η εφαρμογή της θερμαντικής αλοιφής πάνω στο πάσχον σημείο μειώνει τον μυϊκό πόνο και παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση. Μην αντικαταστήσετε τη θερμαντική αλοιφή με οινόπνευμα: η εξάτμισή του από το δέρμα προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας και άρα επιδεινώνει την ψύξη.

#2: Θερμοφόρα

Η εφαρμογή μιας ηλεκτρικής θερμοφόρας στον αυχένα συμβάλλει στη σωστή αιμάτωση της περιοχής. Έτσι, περιορίζει τα συμπτώματα της ψύξης ανακουφίζοντας άμεσα από τον πόνο.

#3: Θερμά επιθέματα

Τα θερμά επιθέματα αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στη χαλάρωση των σφιγμένων μυών. Τοποθετήστε τα στους ώμους και κοντά στον αυχένα για να μειώσετε τον πόνο.

#4: Ζεστά μπάνια

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσετε τους μύες του αυχένα. Είναι μία από τις πιο κοινές πρακτικές για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ψύξης στον αυχένα. Επιμείνετε ιδιαίτερα στην πάσχουσα περιοχή ρίχνοντας ζεστό νερό, ώστε να θερμανθεί αρκετά. Ωστόσο, μετά το μπάνιο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγετε τα κρύα ρεύματα και το κλιματιστικό.

#5: Κολάρο

Υπάρχει περίπτωση η ψύξη στον αυχένα να σας δυσκολεύει να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως ο ύπνος ή η εργασία. Τότε, με τη σύμφωνη γνώμη του ορθοπεδικού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κολάρο. Το κολάρο περιορίζει την κίνηση του αυχένα και κρατά σταθερούς τους μύες. Έτσι, αποτρέπει τους μυϊκούς σπασμούς και προστατεύει από απότομες κινήσεις. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας στην περιοχή του αυχένα, ανακουφίζοντας από τον πόνο.

Κυρίτσης Ορθοπαιδικά για άμεση ανακούφιση από την ψύξη αυχένα

Αν υποφέρετε κι εσείς από ψύξη στον αυχένα, μην καθυστερείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Στην εταιρεία Κυρίτσης Ορθοπαιδικά θα βρείτε μία ευρεία γκάμα ηλεκτρικών ή μη θερμοφόρων, για να ανακουφίσετε άμεσα τον πόνο. Διαθέτουμε, επίσης, μια μεγάλη επιλογή κολάρων, που θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε γρήγορα στους ρυθμούς της καθημερινότητάς σας. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας είναι έτοιμο να σας εξυπηρετήσει και να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την ψύξη στον αυχένα.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Ψύξη στον αυχένα & τρόποι αντιμετώπισης»; Διαβάστε περισσότερα κείμενα στο Κυρίτσης Ορθοπαιδικά Blog.

Καλάθι
Προϊόντα 0
Το καλάθι σας είναι άδειο