«Γόνατο του δρομέα»: Πώς να το προλάβετε ή να το αντιμετωπίσετε;

«Γόνατο του δρομέα»: Πώς να το προλάβετε ή να το αντιμετωπίσετε;

«Γόνατο του δρομέα»: αν και ο όρος μοιάζει να αφορά αποκλειστικά δρομείς, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να ταλαιπωρήσει το σύνολο των ασκούμενων. Υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι  επιλέγουν αθλήματα υψηλής έντασης που περιλαμβάνουν συχνή κάμψη του γόνατος, όπως ποδήλατο, crossfit, σκι ή μπάσκετ.

            Τι είναι το «γόνατο του δρομέα»;

Γνωστό και ως runner’s knee, το γόνατο του δρομέα είναι ο πόνος στην πρόσθια ή στην έξω επιφάνεια του γόνατος. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι είτε ήπιας έντασης είτε αμβλύς και διάχυτος. Στην ιατρική ορολογία κάνει την εμφάνισή του ως σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου.

            Ποια αίτια προκαλούν το «γόνατο του δρομέα»;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συνδράμουν στην εμφάνιση της πάθησης αυτής:

  • Υπερχρήση – υπερκόπωση: η υπερβολική χρήση της άρθρωσης του γονάτου έχει συχνά ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό και την πρόκληση φλεγμονής στην επιγονατίδα.
  • Χονδροπάθεια επιγονατίδας: η πρόκληση φθοράς στην αρθρική επιφάνεια της επιγονατίδας λόγω κάποιου οξέος ή χρόνιου τραυματισμού
  • Αδύναμοι ή πολύ σφιχτοί μυς: πόνο στην επιγονατίδα προκαλεί συχνά η μυϊκή ατροφία ή έντονη εκγύμναση του τετρακέφαλου, των γλουτιαίων και οπισθίων μηριαίων μυών.
  • Τραυματισμοί του γόνατος, για παράδειγμα στην εκτέλεση κάποιου άλματος
  • Ανατομικοί παράγοντες, όπως η παθολογική ευθυγράμμιση της επιγονατίδας
  • Προβλήματα άκρου ποδός – πέλματος, όπως η ύπαρξη πλατυποδίας ή κοιλοποδίας
  • Αυξημένο σωματικό βάρος.

            «Γόνατο του δρομέα»: Ποια είναι τα συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος, συνήθως στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Κάποιες φορές, όμως, ο ασθενής πονά στο πίσω ή έξω τμήμα του γόνατος. Ο ασθενής νιώθει δυσφορία όταν λυγίζει το γόνατο και η επιγονατίδα ασκεί πίεση στο μηριαίο οστό. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι κάμψεις του γόνατος, τα καθίσματα και το κατέβασμα της σκάλας. Μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα αίσθηση τριξίματος ή πρήξιμο κάτω από την επιγονατίδα. Ακόμη, μετά από παρατεταμένο κάθισμα ή ορθοστασία ο ασθενής συχνά νιώθει αδυναμία ή αίσθημα αστάθειας.

            Πώς να αντιμετωπίσετε το «γόνατο του δρομέα»;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια υποχωρεί με συντηρητικές μεθόδους θεραπείας. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την πρακτική RICE (Rest-Ice-Compression-Elevation):

  • Ξεκούραση: αποφυγή των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα και ξεκούραση της άρθρωσης.
  • Παγοθεραπεία: εφαρμογή πάγου στην περιοχή του γόνατος για 20 λεπτά 3 φορές τη μέρα.
  • Συμπίεση: η χρήση επιγονατίδας, ελαστικού επιδέσμου και καλτσών συμπίεσης συμβάλλει στη μείωση του οιδήματος και του πόνου
  • Ανύψωση: σήκωμα του γόνατος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς με την τοποθέτηση ενός μαξιλαριού από κάτω του

Όταν ο πόνος είναι έντονος, ο ασθενής μπορεί να λάβει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να τον μετριάσει. Σημαντική είναι, επίσης, η αποκατάσταση και η ενδυνάμωσή του με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας. Μέσα από τις κατάλληλες ασκήσεις η άρθρωση ανακτά σταδιακά τη δύναμη και το εύρος των κινήσεών της. Η χρήση ταινιών κινησιολογίας προσφέρει, επίσης, επιπλέον στήριξη στην άρθρωση εξαλείφοντας την αίσθηση αστάθειας.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε ενεσοθεραπεία, δηλαδή να χορηγήσει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (P.R.P). Σε σπάνιες περιπτώσεις καταστροφής του χόνδρου ή μετατόπισης της επιγονατίδας, η αρθροσκόπηση είναι η μόνη λύση. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική: με μία κάμερα μέσα από μία μικρή οπή ο γιατρός επιδιορθώνει τις βλάβες μέσα στην άρθρωση.

            Πώς θα προλάβετε το «γόνατο του δρομέα»;

  • Καλή προθέρμανση με τις κατάλληλες διατάσεις πριν από κάθε αθλητική δραστηριότητα.
  • Κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μυς γύρω από το γόνατο.
  • Αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης.
  • Χρήση κατάλληλων αθλητικών υποδημάτων αναλόγως της δραστηριότητας και συχνή αντικατάστασή τους.
  • Αποφυγή τρεξίματος σε επιφάνειες που δεν απορροφούν τους κραδασμούς, όπως η άσφαλτος και το τσιμέντο.
  • Οι ασθενείς με ανατομικά προβλήματα του άκρου ποδός, όπως η πλατυποδία, θα πρέπει να φορούν κατάλληλα ορθωτικά/ ανατομικά πέλματα: εξασφαλίζουν τη σωστή κατανομή των φορτίων στο γόνατο.

Κυρίτσης Ορθοπαιδικά: σύμμαχος στην πρόληψη και την αντιμετώπιση

Η εταιρεία Κυρίτσης Ορθοπαιδικά διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων για κάθε σας ανάγκη. Είτε θέλετε να προλάβετε την εμφάνιση του γόνατος του δρομέα είτε να το αντιμετωπίσετε, εδώ θα βρείτε τα ιδανικά προϊόντα. Με μια επίσκεψη στο πλησιέστερο κατάστημα το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας καθοδηγήσει στην καταλληλότερη επιλογή.

 

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «”Γόνατο του δρομέα”: πώς να το προλάβετε ή να το αντιμετωπίσετε»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα στο Κυρίτσης Ορθοπαιδικά Blog.