Κότσι ποδιού: Τι είναι & τι να κάνετε για την αντιμετώπισή του;

Κότσι ποδιού: Τι είναι & τι να κάνετε για την αντιμετώπισή του;

Κότσι στο πόδι: Σίγουρα γνωρίζετε κάποιον που να τον ταλαιπωρεί η συγκεκριμένη πάθηση. Με το ποσοστό εμφάνισης να φτάνει το 35%, το κότσι είναι η συχνότερη παραμόρφωση του άκρου ποδός. Μολονότι στην αρχή συνιστά κυρίως αισθητικό πρόβλημα, το κότσι είναι μια προοδευτική διαταραχή. Αν ο ασθενής δεν δώσει την απαιτούμενη προσοχή, η επιδείνωσή του μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της άρθρωσης.

Τι είναι το κότσι ποδιού;

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι η διόγκωση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η σταδιακή παραμόρφωση επηρεάζει την πρώτη μεταταρσοφαλλαγγική άρθρωση, η οποία αρχίζει να υποχωρεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μεγάλο δάκτυλο να στρίβει προς το εξωτερικό του ποδιού, πάνω στα άλλα δάκτυλα. Ουσιαστικά, το μεγάλο δάκτυλο χάνει την ευθυγράμμισή του με τον πρώτο μετατάρσιο. Όσο το κότσι μεγαλώνει, τόσο η άρθρωση προεξέχει όλο και περισσότερο δίνοντας τη χαρακτηριστική παραμόρφωση-εξόστωση,η οποία επιδινώνεται και γίνεται όλο και πιο εμφανής. Αυτή η επώδυνη και φλεγμονώδης διόγκωση χειροτερεύει και από την πίεση που της ασκείται από τη λάθος επιλογή  υποδήματος.

Το κότσι του ποδιού, αν και ξεκινά ως μια απλή ευαισθησία, καταλήγει σε μια μόνιμα επώδυνη κατάσταση. Σε περίπτωση αμέλειας το κότσι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε λειτουργική αναπηρία, καθώς εμποδίζει τη βάδιση και την ισορροπία.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην εμφάνισή του;

Για την εμφάνιση της πάθησής αυτής, συνήθως συνυπάρχουν αρκετοί παράγοντες:

  • Κληρονομικότητα: ορισμένοι τύποι ποδιών είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των ασθενών με κότσι έχουν οικογενειακό ιστορικό.
  • Παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η βλαισογονία του γόνατος και η έξω στροφή του ισχίου ή του γόνατος.
  • Η πλατυποδία ή η κοιλοποδία: η ανώμαλη άσκηση δυνάμεων πάνω στα οστά του ποδιού οδηγούν στην παραμόρφωση των δακτύλων.
  • Φύλο: το κότσι είναι 10 φορές πιο συχνό στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες
  • Τα στενά υποδήματα και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια λειτουργούν ως επιβαρυντικοί παράγοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματά του;

  • Το μεγάλο δάκτυλο αρχίζει να κλίνει προς την εξωτερική πλευρά και προοδευτικά παραμορφώνει και το δεύτερο δάκτυλο.
  • Δυσφορία, πόνος και οίδημα.
  • Δημιουργία κάλων πάνω στο κότσι από τη συνεχή τριβή στο υπόδημα.
  • Δυσκολία στη βάδιση και στη διατήρηση της ισορροπίας κατά την ορθοστασία.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Στα αρχικά στάδια της πάθησης η θεραπεία είναι συντηρητική. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες μπορείτε να μετριάσετε τον πόνο:

  • Βοηθήματα ανακούφισης: Χρησιμοποιώντας καλτσάκια προστασίας, διαχωριστικά δακτύλων από σιλικόνη,νυχτερινούς νάρθηκες, ανυψωτικά μαξιλαράκια και λοιπά προσφέρετε όχι μόνο ανακούφιση, αλλά και παρεμπόδιση της δημιουργίας πληγών λόγω τριβής. Επίσης, περιορίζετε την κλίση του μεγάλου δακτύλου και την παραμόρφωση του δευτέρου δακτύλου.
  • Χορήγηση αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  • Παγοθεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής.
  • Αποφυγή πολύωρης ορθοστασίας καθώς επίσης και των ψηλών αλλά και στενών υποδημάτων.
  • Χρήση ανατομικών υποδημάτων.

Αντιμετωπίστε άμεσα το κότσι του ποδιού σας

Είτε έχετε ήδη εμφανίσει κότσι είτε έχετε την προδιάθεση, στην εταιρεία Κυρίτσης Ορθοπαιδικά θα βρείτε όλα τα προϊόντα που χρειάζεστε. Ανακουφίστε τον πόνο άμεσα και ανακόψτε την πορεία της παραμόρφωσης του ποδιού σας. Με μια επίσκεψή στο πλησιέστερο κατάστημα το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας καθοδηγήσει στην αγορά των κατάλληλων προϊόντων για την περίπτωσή σας.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Κότσι ποδιού: τι είναι & τι να κάνετε για την αντιμετώπισή του;»

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας ενδιαφέρουν στο Κυρίτσης Ορθοπαιδικά Blog.