Τραυματισμός στην προπόνηση & τρόποι αντιμετώπισης
Ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι κάτι το αρκετά σύνηθες, ειδικά μετά από έντονη καταπόνηση ή κακή τεχνική. Οι πιο συχνοί τραυματισμοί περιλαμβάνουν διαστρέμματα, θλάσεις, μικροτραυματισμούς στις αρθρώσεις και μυϊκούς σπασμούς. Στο παρόν άρθρο θα διαβάσετε για τους δημοφιλέστερους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και συμβουλές για την αποφυγή τους.
Φυσικοθεραπεία
Μετά από την οξεία φάση του τραυματισμού, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αισθητά στην αποκατάσταση της κινητικότητας και της δύναμης. Οι ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης από έμπειρους φυσικοθεραπευτές μπορούν να επιταχύνουν την αποκατάσταση καθώς επίσης και να προλάβουν μελλοντικούς τραυματισμούς.
Φαρμακευτική αγωγή
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος. Παράλληλα, αναλγητικές ουσίες, όπως η παρακεταμόλη, ανακουφίζουν επίσης σημαντικά από τον πόνο και έχουν ευρεία χρήση στον χώρο του αθλητισμού. Επιπλέον, για περιπτώσεις μυϊκών τραυματισμών ή για κράμπες, τα μυοχαλαρωτικά είναι σημαντικά για την ανακούφιση της έντασης στους μυς. Τέλος για σοβαρές περιπτώσεις, όπως οι εκτεταμένες φλεγμονές (π.χ αρθρίτιδα), ενδεχομένως ο γιατρός να συνταγογραφήσει κορτικοειδή, είτε ενέσιμα είτε χάπια.
Μέθοδος RICE
Η σύγχρονη αντιμετώπιση ενός τραυματισμού περιλαμβάνει τη μέθοδο R.I.C.E. δηλαδή ανάπαυση (Rest), παγοθεραπεία (Ice), συμπίεση (Compression) και ανύψωση (Elevation). Πιο αναλυτικά, η αντιμετώπιση αυτή περιλαμβάνει:
Rest – ανάπαυση
Ξεκουράστε τον τραυματισμένο μυ ή άρθρωση για να μειώσετε την επιβάρυνση. Ανάλογα πάντα τον τραυματισμό, τις πρώτες μέρες, αποφύγετε την έντονη κινητικότητα, τις δουλειές του σπιτιού, τα βάρη ή τις σκάλες. Στη συνέχεια όμως είναι σημαντικό να επανεντάξετε την κίνηση της τραυματισμένης περιοχής στην καθημερινότητά σας .
Επιπρόσθετα, για να επιταχύνετε τη διαδικασία της αποκατάστασης θα πρέπει να κοιμάστε και να κάθεστε απολύτως αναπαυτικά. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα μαξιλάρια για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη άνεση. Αρκετές περιπτώσεις μπορεί να έχουν ανάγκη από κάποιο ανατομικό μαξιλάρι ή βοήθημα.
Ice – πάγος
Εφαρμόστε πάγο ή παγοκύστη στην τραυματισμένη περιοχή για 15-20 λεπτά 5-6 φορές τη μέρα για τις πρώτες 48 ώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, τις επόμενες μέρες η χρήση ηλεκτρικής θερμοφόρας ή συσκευών μασάζ μπορούν να βοηθήσουν την αποθεραπεία.
Compression – συμπίεση και άσκηση
Χρησιμοποιήστε έναν ελαστικό επίδεσμο για να μειώσετε το πρήξιμο καθώς επίσης και άλλα βοηθήματα/ είδη ανακούφισης και αποκατάστασης, ανά περίπτωση, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις του γιατρού/ φυσικοθεραπευτή σας. Ανάλογα με την πληγείσα περιοχή, είναι πιθανόν να έχετε ανάγκη τόσο από συμπίεση, όσο και από στήριξη. Η χρήση βοηθημάτων άνω άκρων, αυχένα, κάτω άκρων ή κορμού/ μέσης μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Elevation – ανύψωση
Αν ο τραυματισμός αφορά κάποιο άκρο, στη διάρκεια της αποθεραπείας κρατήστε το υπερυψωμένο για να βοηθήσετε στη μείωση του πρηξίματος.
Αναπροσαρμογή της προπόνησης
Μειώστε την ένταση της προπόνησης μέχρι να αναρρώσετε πλήρως και φροντίστε να προσαρμόσετε την τεχνική σας για να αποφύγετε λάθη που προκαλούν τραυματισμούς. Καθιερώστε το «ζέσταμα» πριν την προπόνηση και τις διατάσεις μετά. Είναι γνωστό ότι η προθέρμανση πριν την άσκηση προλαμβάνει πολλούς τραυματισμούς, ενώ η αποθεραπεία βοηθά τους μυς να επανέλθουν ομαλά. Ακόμα, επενδύστε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα σε ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυϊκών δυνάμεων που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις.
Για κάθε απορία σας γύρω από τους τραυματισμούς, μη διστάζετε να μας ρωτήσετε!
Μην το καθυστερείτε άλλο! Μεταβείτε το ταχύτερο δυνατό στο πλησιέστερο σε εσάς υποκατάστημά μας και ζητήστε τη γνώμη του προσωπικού μας! Η επιστροφή στους ρυθμούς της πρότερης καθημερινότητάς σας, είναι μόλις μια απόφαση μακριά!
Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Τραυματισμός στην προπόνηση & τρόποι αντιμετώπισης»;
Διαβάστε περισσότερα κείμενα στο Κυρίτσης Ορθοπαιδικά Blog..